Presné vymedzenie živnosti Výroba potravín a nápojov pomáha identifikovať, či sa jedná o remeselnú živnosť, a teda je potrebné dokladovať odbornú spôsobilosť, alebo ide o voľnú živnosť, kde platí iba ohlasovacia povinnosť a nie je potrebné na jej vykonávania mať žiadne špecifické vzdelanie.
Výroba potravín a nápojov rozoznáva:
- mäsiarstvo
- výroba mliečnych výrobkov
- výroba pekárenských a cukrárenských výrobkov
Mäsiarstvo
Vymedzenie remeselnej živnosti Mäsiarstvo nám pomôže identifikovať presný predmet činnosti. Takto možno potom zistiť, ktoré činnosti súvisiace s mäsom nepatria medzi remeselné živnosti a je možné ich vykonávať ako živnosti voľné.
Mäsiarstvo zahrňuje:
- mletie mäsa
- spracovanie rým, ich polotovarov a výrobkov z nich
- spracovanie čriev
- úprava hydiny, králikov, zveriny vrátane ich polotovarov, výrobkov z nich, konzerv
- výroba živočíšnych tukov
- spracovanie vedľajších jatočných produktov
- ďalšie spracovanie mäsa – solením, tepelnou úpravou, špeciálnymi úpravami
- predaj výsekového mäsa
- triedenie, vykosťovanie, porciovanie, balenie a skladovanie mäsa z jatočných zvierat pre predaj, alebo ďalšie spracovanie
- komplexné spracovanie jatočných zvierat – porážka
Ako voľnú živnosť je možné vykonávať – údenie mäsových výrobkov. Teda na živnosť s takýmto predmetom činnosti nie je potrebné prekladať žiadne potvrdenie o vzdelaní.
Výroba mliečnych výrobkov
V tejto kategórii nájdeme okrem výroby jogurtov, zmrzliny a výrobu kŕmnych zmesí. V tejto oblasti činnosti sa nachádza aj voľné živnosti.
Výroba mliečnych výrobkov v rámci remeselnej živnosti zahŕňa:
- komplexné technologické spracovanie surového mlieka na mliečne výrobky a polotovary, najmä sortiment mliek tekutých, ochutených, jogurtov a krémov, sušených, zahustených, smotany, masla, syrov, zakysaných výrobkov, zmrzlinových zmesí, bielkovinových mliečnych výrobkov (napr. výroba korbáčikov, srvátky, laktózy,.
- výroba zmrzliny na báze mlieka
Takže zmrzlinu bez potrebného osvedčenia vyrábať nemôžete. Teda minimálne z mlieka. Pri mliečnych výrobkoch však existuje aj niekoľko voľných živností, pri ktorých nie je potrebné dokladovať vzdelanie v danej oblasti.
Patria sem:
- príprava a predaj na priamu konzumáciu priemyselne vyrábaných mliečnych nápojov, koktailov
- výroba a miešanie mliečnych kŕmnych zmesí pre domáce a hospodárske zvieratá
- príprava a predaj na priamu konzumáciu zmrzliny, ak sa na jej prípravu použijú priemyselne vyrábané koncentráty a mrazené krémy
Takže ako je možné vidieť, zmrzlinu je možné vyrábať aj predávať bez toho, aby ste vyštudovali príslušný odbor. Takúto zmrzlinu je však potrebné vyrábať z medziproduktov, ako sú koncentráty či mrazené krémy.
Výroba pekárskych a cukrárenských výrobkov
Áno, aj pekárenstvo patrí medzi remeselné živnosti, ktoré nemôže vykonávať hocikto. Kto má záujem podnikať v tomto sektore, musí živnostenskému úradu doložiť osvedčenie o odbornej spôsobilosti. Je tu však aj dobrá správa. Do výroby cukru sa môžete pustiť aj s voľnou živnosťou.
Výroba pekárskych a cukrárenských výrobkov obsahuje:
- prípravu mlynárskych zmesí určených na výrobu pekárskych a cukrárenských výrobkov
- výroba pekárskeho a cukrárskeho cestu, úprava tohto cesta (rôznymi spôsobmi)
- tepelná úprava, povrchová úprava, pekárskych a cukrárenských výrobkov
- výroba cestovín vrátane sušených cestovín
- výroba polotovarov na báze múky
- vykonávanie úprav cukrárenských výrobkov, polotovarov
Voľné živnosti v pekárenstve a cukrárenstve
Pekárenstvo a cukrárenstvo ponúka hneď niekoľko príležitostí, kde je možné podnikať na voľnú živnosť, teda bez potreby dokladovania akéhokoľvek vzdelania.
Na voľnej živnosti je možné:
- vyrábať cukor
- bezvaječné cestoviny
- spracovanie prírodného medu a včelieho vosku
- vyrábať pukance a cukrovú vatu
- vyrábať krmivá pre zvieratá
- spracovávať kávu a čaj
- vyrábať chuťové prísady a koreniny
- výroba oplátok – syrových, vianočných, kúpeľných