Podnikanie v oblasti ubytovania a stravovacích služieb

Ubytovacie a stravovacie služby patria do voľných živností. To znamená, že na ich vykonávanie nie je potrebné doložiť Živnostenskému úradu potvrdenie o spôsobilosti vykonávať danú činnosť. Názov živnosti si môže podnikateľ zvoliť sám, Živnostenské úrady však vydávajú zoznamy odporúčaných názvov, z ktorých je možné si vybrať. Vďaka týmto zoznamom sa štátu do určitej miery darí štandardizovať jednotlivé voľné živnosti.

Ubytovacie služby

Ubytovacie služby prevádzkované v takých zariadeniach, ktoré nemajú vlastné pohostinské služby. Tu poznáme:

  • prázdninový byt triedy (*, **, ***)
  • turistická ubytovňa triedy (*, **)
  • chatová osada triedy (*, **)
  • hotel garni triedy (*, **, ***)
  • kemping triedy (*, **)
  • penzión triedy (*)
  • ubytovanie v súkromí – kategória:
    • izba trieda (*, **, ***)
    • objekt trieda (*, **, ***)

Ďalšou hlavnou kategóriou sú mládežnícke ubytovne, kam radíme najmä študentské internáty.

Kategorizácia ubytovacích zaradení do hviezdičkového systému (1-5) sa deje na základe vyhlášky, ktorá definuje náležitosti každej úrovne kvality ubytovanie charakterizovaného počtom hviezdičiek. Tu je potrebné zobrať na vedomie, že tieto pravidlá sú výlučne slovenské a od zahraničných systémov hodnotenia ubytovania sa môžu líšiť.

Poskytovanie služieb rýchleho občerstvenia v spojení s predajom na priamu konzumáciu

Medzi veľmi populárne predmety podnikania patrí rýchle občerstvenie. Náklady na spustenie takéhoto podnikania sú relatívne malé, čomu iba pomáha fakt, že sa jedná o voľnú živnosť, teda podnikateľom v tejto oblasti sa môže stať každý.

Do tejto kategórie však nepatrí poskytovanie pohostinskej činnosti na základe § 38 ods.1 živnostenského zákona.

Samotný názov živnosti je plne na podnikateľovi. Odporúčané zo strany Živnostenského úradu sú však tieto:

  • príprava a predaj nealkoholických a priemyselne vyrábaných mliečnych nápojov, koktailov, piva, vína a destilátov na priamu konzumáciu
  • príprava a predaj zmrzliny, ak sa na jej prípravu použijú priemyselne vyrábané koncentráty a  mrazené krémy na priamu konzumáciu
  • príprava a predaj tepelne rýchlo upravovaných mäsových výrobkov a obvyklých príloh, ako aj bezmäsitých jedál a nápojov na priamu konzumáciu
  • predaj po domácky vyrobeného vína a s ním spojený predaj sezónnych jedál na priamu konzumáciu, ak sa nevykonáva viac ako 4 mesiace  v roku na priamu konzumáciu
  • príprava a predaj jedál, nápojov a polotovarov ubytovaným hosťom v ubytovacích zariadeniach s kapacitou do 10 lôžok na priamu konzumáciu
  • predaj cukrárenských výrobkov na priamu konzumáciu
  • pečenie mrazených pekárenských polotovarov

Medzi ubytovacie a stravovacie služby radíme aj:

  • prevádzkovanie výdajne stravy
  • výroba hotových jedál a polotovarov priemyselným spôsobom (konzervovanie)
  • poskytovanie obslužných služieb pri kultúrnych a iných spoločenských podujatiach
  • ubytovacie služby s poskytovaním prípravy a predaja jedál, nápojov a polotovarov ubytovaným hosťom v ubytovacích zariadeniach s kapacitou do 10 lôžok