Podnikať v potravinárskom priemysle je takmer zárukou úspechu. Dopyt po strave a jedlách je zaručený, keďže ľudia jesť budú na 100 % aj v budúcnosti. Šanca, že ľudia si začnú všetko pestovať doma je nereálna, takže možností podnikania v tejto oblasti je naozaj mnoho. V nasledujúcom texte sa pozrieme na voľné živnosti z oblasti potravinárskeho a tabakového priemyslu. Pokúsime sa ich rozčleniť a definovať. Názvy použité v tomto texte pochádzajú z odporúčaných voľných živností. Nie sú však záväzné.
Živnostenský zákon voľné živnosti totiž nijako nešpecifikuje. Pokiaľ sa nejedná o remeselnú alebo viazanú živnosť, ide o živnosť voľnú. Pri takejto živnosti nie je potrebné živnostenskému úradu dokladovať žiadne vzdelanie či osvedčenie. Zoznamom odporúčaných voľných živností sa snaží štát pomôcť začínajúcim podnikateľom zorientovať sa v problematike voľných živností, zároveň sa však štátu darí názvy a opisy týchto živností do určitej miery štandardizovať.
Údenárska výroba
Voľná živnosť Údenárska výroba zahŕňa aj činnosti ako údenie mäsa, hydiny…
Spracovanie a konzervovanie, zemiakov, ovocia a zeleniny
Táto voľná živnosť je trochu bohatšia ako predchádzajúca a má teda aj viac okruhov činností. Pri každom okruhu udávame niekoľko príklad.
- spracovanie a konzervovanie zemiakov
Mrazené zemiaky (hranolky), upravované zemiaky (dehydratované, zemiaková kaša), výroba zemiakovej múky, konzervované zemiaky, výroba zemiakového škrobu…
- spracovanie a konzervovanie ovocia a zeleniny
Sem patrí napríklad: výroba produktov zo sóje, výroba múky zo sušených strukovín, sušenie ovocia a zeleniny, praženie orechov, výroba ovocných a zeleninových džúsov, výroba džemov a marmelád, konzervovanie ovocia a zeleniny…
Výroba rastlinných a živočíšnych olejov a tukov
Okruh činností tejto voľnej živnosti je zrejmý z jej názvu.
Výroba mlynských výrobkov
Do tejto voľnej živnosti patrí:
- výroba múky, vločiek z pšenice, otrúb, krupice, raže, ovsa, kukurice a cereálnych obilnín
- výroba bezvaječných cestovín
- výroba corn flakes
- výroba popcornu
- výroba glukózy, gluténu, škrobu…
Výroba a spracovanie cukru
V rámci tejto voľnej živnosti je možné vyrábať a:
- cukrová vata
- melasa
- cukrový sirup
- nerafinovaný repný, trstinový, biely, rafinovaný trstinový, repný cukor, hnedý cukor, kryštálový, práškový, kockový, homoľový cukor
Výroba kakaa a výrobkov z kakaa
Sem patrí aj výroba čokolády.
Výroba chuťových prísad a korenín
V rámci tejto živnosti sa môžete pustiť do:
- výroby octu
- výroby koreniacej zmesi
- výroby omáčok, prísad, kvasníc, kypriacich práškov do pečiva, horčíc…
Spracovanie a úprava čaju a kávy
Tu nie je potrebné nič dodávať.
Spracovanie prírodného medu
Tu je možné vyrábať medovinu (s obsahom alkoholu do 15%) a spracovávať včelí vosk.
Výroba nápojov
Dva základné okruhy činností:
- výroba nealkoholických nápojov
- výroba vína (s obsahom alkoholu do 15 %)
Výroba kŕmnych zmes
Výroba kŕmnych zmesí pre domáce a hospodárske zvieratá.
Výroba tabakových výrobkov a substitútov tabakových výrobkov
Sem patrí okrem iného aj výroba cigariet, fajkového tabaku, jemne rezaného tabaku, cigár, šnupavého a žuvacieho tabaku.